Проблеми със стомаха [част първа]

2016-02-16 17:02:00
Проблеми със стомаха [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Милиони хора по цял свят имат проблеми със стомаха и червата. Ето малко информация за стомаха и проблемите, свързани с него.

 

Храносмилателната система е необходима на човека, за да се зарежда с енергия. По хранопровода поетата през устата храна стига до стомаха. Там за няколко часа /в зависимост от вида ѝ/ тя се смила на каша, забъркана със стомашен сок. Сокът съдържа агресивни киселини, срещу които стомахът е защитен с лигавица - тя покрива цялата му вътрешна повърхност. Киселините при днешния начин на хранене са ненужни. Солната киселина, една от съставките на стомашния сок е изключително силна.

 

 

Обработената отвътре храна преминава на части от стомаха в дванадесетопръстника, горния разширен край на тънкото черво. Там се обогатява с жлъчен сок и със секрети от панкреаса и поема по дългия 3-5 метра път през тънките черва, където протича истинският храносмилателен процес. Милиардите фини власинки увеличават тяхната повърхност на 150 кв. м. Разградените белтъчини, въглехидрати и мазнини от преработената храна преминават в кръвообращението чрез капилярите в стените на власинките. Част от мазнините се складират като запас, останалите продължават към черния дроб, където следва ново разграждане. По време на храносмилането имунната система действа на пълни обороти, за да не допусне с хранителните вещества в кръвообращението да проникнат вируси и бактерии. Последният етап на храносмилането е в дебелото черво – там неусвоените остатъци се обезводняват и чревната мускулатура с ритмични движения ги насочва към изхода.

 

Между мозъка и коремната кухина има пряка връзка и по линията двупосочно и непрекъснато тече информация. Целта на гастроентеролозите е да установят какво е съдържанието ѝ и да могат да откриват евентуалните аварии в механизма на нейното пренасяне. Те искат да разберат защо емоционалното напрежение, стресът и лабилната психика вредят на храносмилането.

 

Установено е, че червата разполагат със собствен команден център, действащ независимо от мозъка. В така наречения чревен мозък са закодирани програми, които управляват стомаха и черата и регулират преработването на хранителните вещества. Чревният център” е свързан с централната нервна система посредством „магистрала“: по едни от нервните „пътни ленти" се пренасят сигналите за глад и стрес от мозъка към червата, а по други тече информация в обратната посока /нейният обем е девет пъти по-голям от обема на първата/. Ако в червата настъпи бъркотия, по нервните пътища в мозъка се подава сигнал за тревога. Обширна нервна мрежа има и в коремната кухина. Тази ентерична нервна система съдържа огромно количество неврони. В нея са закодирани стереотипни програми, които управляват отделянето на сокове и поемането на хранителни вещества. Към компетенциите на чревния мозък, действащ независимо от централната нервна система, спадат и контракциите на мускулатурата в храносмилателната система, без които преработваната храна не би се придвижвала към дебелото черво.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия